Det bor en Hans Rosling i oss alla

Få offentliga personer lämnar ett så stort tomrum efter sig som Hans Rosling.
Varför? Låt mig ge den del av förklaringen som borde tas upp oftare.

Professor Roslings storhet låg bl a i att han gjorde sina budskap begripliga. Han hade en enastående förmåga att fånga och fängsla genom sitt engagerande tilltal. Detta i samspel med ett outtröttligt pedagogiskt uppsåt.

Men vad var det då han gjorde?

Jo, han vågade leka. Genom lek fick han oss att med fantasifull powerpoint, legoklossar och interaktion bli intresserade. Han triggade vår nyfikenhet.

När sen den lekfulla pedagogiken kombineras med ett engagerande berättartilltal, samma tilltal vi använder när vi återger en saga eller klassisk berättelse, ja då börjar vi närma oss det som var utmärkande för Hans Rosling: riktigt god muntlig kommunikation.

För vad händer när vi förstärker artikulationen? Jo, vår framtoning blir ännu mer levande. Massor av småmuskler i ansiktet sätts i spel liksom övriga delar av kroppsspråk och gestik vilket bara förstärker kommunikationen ytterligare. Precis så var det med professor Rosling.

Leken, fundamentet för inlärning, upptäckarlust och innovation finns hos alla människor. Den har varit avgörande för människans utveckling. Det engagerande tilltalet likaså. Konvention och hämmande kultur gör att vi lätt tappar detta.

Låt oss lära av professorn som bejakade det levande tilltalet och den lekfulla pedagogiken.
För det bor en Hans Rosling i oss alla.

Per Furumo

Per Furumo Voice and Message AB
Muntlig kommunikation /Retorik /Presentation /Röst
www.furumo.se
0739843083
Besöksadr.: United Spaces, Waterfront Building
Klarabergsviadukten 63,STHLM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *